Din kropp

Din kropp

Kroppstyper

Alla ser vi olika ut. Våra gener har en enorm inverkan på hur vi ser ut och vilka egenskaper våra kroppar har. Vissa kan äta nästan vad som helst utan att gå upp i vikt medan andra kämpar med både träning och kost för att kunna gå ner i vikt. Genernas inverkan är även något som vi ser inom idrottens värld. Vissa är som skapta för att springa långdistans medan andra är mer lämpade för tyngdlyftning. Detta är något som är väldigt viktigt att beakta vare sig man vill bygga muskler eller gå ner i vikt. När man vet de genetiska förutsättningarna är det lättare att sätta upp rimliga mål då man vet hur man ska nå dessa.

Det finns olika läror om kroppstyper. Vissa är mer fokuserade på det fysiska, dvs hur kroppen fungerar och reagerar. Andra är mer holistiska och behandlar även hur vi är som människor. Gemensamt för samtliga teorier är att man delar upp människor i 3-4 olika kroppstyper. Det är dock ytterst ovanligt att man helt tillhör enbart en kroppstyp. De flesta är en blandning av flera olika kroppstyper, men oftast har man en eller två dominanta typer. Jag har här samlat två olika teorier om kroppstyper där man kan gå in och lära sig mer om vilken typ av kropp man har och vilken träning och kost som passar dig bäst.

 

De fyra kroppstyperna

Här beskrivs fyra olika kroppstyper och dess egenskaper. Du kan lära dig mer om kroppstypernas personligheter, fysiska problem och vilken kost och träning som passar dig bäst. Det finns även länkar till ett test som visar vilken kroppstyp du är.

 

Somatotyper

Somatotyper är en teori som utformades av psykologen William Sheldon på 1940-talet. Enligt Sheldons teori är olika kroppstyper bundna till olika personlighetstyper. Även om Sheldons teorier i psykologiskt hänseende anses felaktiga, så används kroppstyperna idag inom bland annat träning.

 

Testa din kropp

Testa din funktionella ålder

Här kan du genom ett balanstest ta reda på din funktionella ålder, dvs. hur gammal din kropp är.

 

BMI

Här kan du räkna ut ditt BMI. Body Mass Index (BMI) anger relationen mellan vikt och längd enligt beräkningen kroppsvikt i kilogram dividerat med kroppslängden i meter i kvadrat. Glöm dock inte att BMI bara är ett riktmärke, inte något exakt svar som stämmer för alla kroppstyper.

One Comment

  1. Pingback: Hur gammal är din kropp? - Hälsa hemma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *