Testa din funktionella ålder

Testa din funktionella ålder

Tidigt i livet lär sig dina ögon, öron, muskler, hjärna och nerver att arbeta tillsammans för att du ska kunna stå upp och vara stabil på fötterna. Med åldern tenderar balansen att bli mindre nödvändigt och därmed sämre, särskilt om man inte använder den regelbundet. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att behålla en bra balans när man åldras, genom att nerver, muskler och reflexer hålls igång.

Gör du tillräckligt för att hålla din balans på topp? Genom att göra detta enkla balanstest får du reda på hur mycket din funktionella ålder är.

Balanstestet

Hur länge kan du stå på ett ben och blunda, innan du tappar balansen?

1. Du behöver en klocka och någon som kan hjälpa dig att ta tiden.

2. Stå barfota på ett plant och hårt underlag. Be personen som hjälper dig att hålla klockan och stå nära dig om du skulle ramla.

3. Blunda.

4. Lyft på foten. Lyft ena foten (vänster fot om du är högerhänt) cirka 15cm från golvet och ha knäet i 45 graders vinkel.

Be den som hjälper dig att starta klockan.

5. Håll den här positionen. Stå still så länge du kan utan att vingla, ramla eller öppna ögonen.

6. Stanna klockan. Stanna klockan om det lyfta benet börjar sänkas eller rör marken, om du börjar vingla eller om du öppnar ögonen.

7. Upprepa testet tre gånger. Notera tiden varje gång och räkna ut genemsnittet genom att addera alla resultat och dela på tre.

8. Jämför ditt genomsnitt med resultattabellen nedan.

Vad är din riktiga ålder enligt din balans?
Balanstid Din balansbaserade ålder
4 sekunder 70 år
5 sekunder 65 år
7 sekunder 60 år
8 sekunder 55 år
9 sekunder 50 år
12 sekunder 45 år
16 sekunder 40 år
22 sekunder 30-35 år
28 sekunder 25-30 år

Förbättra balansen

Om din balans var dålig så kanske det är dags att göra något åt det. Det finns nämligen mycket man kan göra för att förbättra balansen. Egentligen all form av träning där man måste hålla sig på fötter och röra sig. Styrketräning stärker lederna och ökar din stabilitet. Stretching är utmärkt för att öka din rörlighet, smidighet och balans. Jag tycker yoga är perfekt för att träna upp både styrka, smidighet och balans, oavsett ålder. Även Tai Chi passar alla åldrar och stärker din balans. Överlag bör man försöka träna åtminstone 30 minuter om dagen, de flesta dagar i veckan.

2 Comments

  1. stig pettersson

    Hej!
    Undrar bara varifrån denna tabell är hämtad avseende tid för balansövning på ett ben, blundande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *