P90X3

Idag startade jag med det nya programmet P90X3. Det är det senaste träningsprogrammet med Tony Horton från Beachbody. Efter P90X och P90X2, ville man göra ett träningsprogram för de som inte har en timme om dagen. I P90X3 är nu alla pass 30 minuter långa. Tony Horton var först emot att skapa ett program där passen bara var 30 minuter långa. Men när han presenterades fakta från den senaste forskningen inom träning ändrade han sig.

Ny forskning visar att förbränningen efter 30 minuter sjunker drastiskt och det du gör efter 30 minuter ger inga större resultat. Det är alltså de 30 första minuterna som är av störst vikt. Detta kan bero på bland annat att man inte orkar träna i samma tempo efter 30 minuter. Det kan även bero på att när passen är en timme finns en risk att man tar det lite lugnare för att orka hela passet, medan man på en halvtimme kan ge järnet hela passet. Det är på denna forskning man nu baserar P90X3.

För att få in lika mycket träning på en halvtimme som man tidigare gjort på en timme har man gjort passen väldigt intensiva och smarta. Man har kortat ner uppvärmning och stretching och istället lagt till det som extra för de som känner att de behöver det. Det finns dock fortfarande en uppvärmning och stretching till alla träningspass. Man har även byggt vidare på idéen från P90X2 med att träna flera muskelgrupper i samma övning. Detta gör att man ökar förbränningen och samtidigt tränar flera olika muskler samtidigt, vilket gör att man kan komma upp i samma förbränning och muskelträning som på 45 minuter (som passen på 60 minuter var i effektiv tid).

Igår gjorde jag fitness-testet och idag det första passet på P90X3. Precis som för P90X2 kommer jag att berätta om de olika träningspassen här på bloggen. Jag kommer så småningom även att lägga till en sida om P90X3 under träningsfliken. Så länge kan ni hålla till godo med den officiella videon för P90X3, där de berättar om programmet och forskningen det baseras på. Jag ska även, i ett kommande inlägg, presentera hur mycket mina värden från fitness-testet hade förändrats från att jag slutade P90X2 för fyra månader sedan till nu.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *